Olimpiada Internațională de Fizică 2019

Olimpiada Internațională de Fizică , ediția 50, a avut loc în perioada 7-15 iulie 2019, în Tel-Aviv. La această competiție internațională au participat 360 de elevi din 78 de țări. Echipa Republicii Moldova a fost constituită din cinci elevi și doi lideri:

Sîrețanu Daniel, elev în clasa a XII-a, Liceul Teoretic „Orizont”, mun. Chișinău;

Efimov Danil, elev în clasa a XI-a, Liceul Teoretic „Orizont”, mun. Chișinău;

Frija Marius, elev în clasa a IX-a, Liceul Teoretic „Orizont”, mun. Chișinău;

Purice Vladimir, elev în clasa a IX-a, Liceul Teoretic „Orizont”, mun. Chișinău;

Moraru Felicia-Daniela, elevă în clasa a XI-a, Liceul Teoretic „Orizont”, mun. Chișinău;

Cârlig Sergiu, cercetător științific superior, Institutul de Fizică Aplicată;

Isacova Calina, cercetător științific superior, Institutul de Cercetare și Inovare al Universității de Stat din Moldova.

Doi elevi, Daniel Sîrețanu și Efimov Danil au obținut medalii de bronz. Rezultatele obținute de alți participanți, de rând cu subiectele, soluțiile și baremul de notare ale concursului sunt disponibile  pe site-ul olimpiadei. (varianta română a subiectelor – teorie și experiment).

Acordarea medaliilor și mențiunilor se face după evaluarea în cadrul a două etape – teoretică și practică. Etapa teoretică s-a desfășurat în data de 9 iulie, precedată de traducerea în limba română, și a constat din 3 probleme. Următoarea etapă a avut loc în data de 11 iulie. Aceasta a constat din două probleme experimentale, una la optică și alta la electromagnetism / termodinamică. Scorul maxim la prima etapa a fost de 30 puncte, iar la cea secundă de 20 puncte.

Clasamentul elevilor se face în dependență de punctele acumulate: Din 360 participanți la concurs 34 de elevi au fost premiați cu medalii de aur, 66 cu medalii de argint, 101 cu medalii de bronz, iar 50 elevi s-au învrednicit cu mențiune de onoare. În raport cu numărul țărilor participante la ediția a 49-a, în Israel au venit cu 9 țări mai puțin, 10 țări (cu populația majoritară musulmană) au refuzat participarea din motive politice, iar echipa din Kosovo, țară nerecunoscută, a participat în premieră, dar în afara concursului. Dacă anul trecut a fost ales un nou președinte al Comitetului Olimpic –Rajdeep Singh Rawat (Singapore), în acest an au fost alegeri pentru secretarul comitetului olimpic internațional. În această funcție importantă a fost ales Paul Stanley (SUA). Alte informații legate de Olimpiadă sunt disponibile la pe siteul oficial, sau wikipedia

Ediția 51, va avea loc anul viitor în Lituania. Selecția elevilor care vor participa la această ediție se va face în urma probelor de baraj organizate după ediția republicană a Olimpiadei la Fizică. La baraj participă liderii clasamentului Olimpiadei Republicane din fiecare clasă a 9 – a 12.

Echipa republicii Moldova la Olimpiada Internațională de Fizică, Tel-Aviv Israel 2019.

De la dreapta la stânga S. Cârlig, M. Frija, D. Sîrițeanu, V. Purice, D. Efimov, F. Moraru, și C. Isacov.