Olimpiada Europeană la Fizică, 2019

Olimpiada European la Fizică pentru Juniori, ediția 3 a avut loc în perioada 31 mai – 4 iunie 2019, în Riga, Letonia. La această competiție internațională au participat circa 180 de elevi din 28 de țări europene și 10 țări invitate. Echipa Republicii Moldova care a participat în premieră la Olimpiadă a fost constituită din 5 elevi și un lider de echipă

Sîrițeanu Daniel, Liceul Teoretic „Orizont” din or. Durlești, mun. Chișinău,

Efimov Danil, Liceul Teoretic „Orizont” din or. Durlești, mun. Chișinău,

Moraru Felicia Daniela, Liceul Teoretic „Orizont” din or. Durlești, mun. Chișinău,

Purice Vlad, Liceul Teoretic „Orizont” din or. Durlești, mun. Chișinău,

Frija Marius, Liceul Teoretic „Orizont” din or. Durlești, mun. Chișinău,

Cârlig Sergiu, cercetător, Institutul de Fizică Aplicată.

 

Olimpiada Europeană la Fizică (en. European Physics Olimpiad = EuPhO), este un concurs anual organizat în una din țările europene, dar la care pot participa pe lângă țările din Europa și alte țări invitate. Acest concurs a apărut ca o replică a Olimpiadei Internaționale la Fizică  (prima ediție în 1967), dar și a concursurilor regionale cum ar fi Olimpiada Americano-Iberică la Fizică (prima ediție în 1991) sau Olimpiada Asiată la Fizică (prima ediție în 2000). Prima ediție a EuPhO a avut loc în Tallinn, Estonia 2017, iar a doua în Moscova Rusia, 2018. Anul viitor România va fi țara gazdă a Olimpiadei Europene la Fizică, la care vor fi invitate 35 de țări.

Problemele propuse la Olimpiada Europeană la Fizică sunt similare situațiilor de cercetare reale, și lasă loc pentru soluții și abordări creative. Competiția constă din două tururi: turul experimental și cel teoretic. Subiectele propuse nu sunt discutate anterior – ține de competența comitetului academic internațional al Olimpiadei – dar pot fi traduse în limbile țărilor participante în dimineața desfășurării turului. Durata fiecărui tur este de 5 ore. Proba experimentală constă din unul sau două subiecte, cotate sumar cu 20 puncte, iar proba teoretică conține 3 probleme pentru care se acordă 30 puncte.

Contestările se fac de înșiși elevii participanți, iar liderul, dacă este cazul, asistă pentru traduce.

Distribuția medaliilor se face după finalizarea contestărilor, astfel că 8 % din participanți sunt premiați cu medalie de aur, până la 25 % cu medalie de argint sau aur și până la 50 % cu medalie de bronz, argint sau aur.

Echipa Republicii Moldova a obținut la acest prestigios concurs o medalie de argint – Sîrițeanu Daniel și una de bronz – Efimov Danil. Rezultatele complete pentru toate țările sunt pe site-ul oficial al EuPhO.

Echipa Republicii Moldova la Olimpiada Europeană la Fizică. De la Stânga la dreapta Moraru Felicia Daniela, Efimov Danil, Purice Vlad, Sîrițeanu Daniel, Frija Marius, Cârlig Sergiu.

Echipa Republicii Moldova la Olimpiada Europeană la Fizică. De la Stânga la dreapta Moraru Felicia Daniela, Efimov Danil, Purice Vlad, Sîrițeanu Daniel, Frija Marius, Cârlig Sergiu.

 

sursa: Agenția Națională pentru Curriculum şi Evaluare

Subiectele de concurs de la Olimpiada la Fizică, 2019, sunt disponibile pe site-ul Olimpiadei. Traducerea în română a subiectelor este disponibilă aici.