Examenul de BAC la fizică între mit și adevăr

A fi sau a nu fi… în rândul celor care optează pentru examenul la fizică la absolvirea  liceului? Foarte multi dintre absolvenții liceelor din țară se confruntă cu dilema alegerii examenelor. Fizica, din câte se pare este pe departe disciplina preferată: anul trecut (2016) din totalul de peste 22 mii candidați înscriși la examen doar 171 la profilul real și 36 la cel umanist au ales fizica la examen.  Situație nu e mult mai bună la informatică (294 R și 50 U). Un pic mai bine e la biologie – 470 R, 475 U, și la chimie 1198 R și 1353 U: pentru chimie au optat de circa 12  ori mai multi pretendenți decât la fizică [aee.edu.md, raport 2016, pg. 39]. Toate acestea în condițiile în care universitățile cu profil de fizică sau tehnică din Moldova au peste 2000 de studenți în fiecare promoție! Nu mai vorbim de studenții care pleacă să facă studii în afara țării la universități tehnice.

De ce candidații la examen ocolesc cu grijă examenul la fizică?

Un sondaj neformal făcut pe părinți, elevi sau profesori de fizică relevă următoarele (ne)mituri:

1. Fizica e o disciplină dificilă, pentru înțelegerea căreia trebuie să faci efort constant și susținut.

Parțial adevărat. Fizica într-adevăr este o știință dificilă, dar studierea acesteia, pe lângă formarea conexiunilor nervoase (acelea care te fac mai deștept), îți permite să înțelegi ce se întâmplă în jur, care sunt realitățile obiective, să nu te lași manipulat de oricine, să te transformi din consumator în creator de dispozitive, cunoștințe sau modele. În plus plăcerea de a opera cu tehnici și tehnologii pentru obținerea vreunui rezultat este incomensurabilă. Este greu să găsești vreun domeniu neatins de rezultatele cercetărilor din fizică. De la discipline înrudite precum chimia biologia, informatica, până la cele mai, s-ar părea, îndepărtate cum ar fi istoria, sau psihologia.

2. Profesorii de fizică sunt deseori cei care “îndrumă” elevii să aleagă alte discipline decât fizică, pentru că e “mai simplu”.

Parțial adevărat. Unii profesori (nu doar cei de fizică) evită să își strice statistica buna a mediilor încheiate cu notele, de regulă, mai proaste la bac. Și apoi trebuie să se mai facă un efort în plus cu consultații, asumare de responsabilitate sau rezolvări de probleme. În plus, evaluarea cadrelor didactice (așa numita atestare) nu prevede nici un credit (unitatea de măsură a eforturilor profilor) pentru vreun elev care a ales fizica la bac.

Recomandare:

pentru profesori de fizică – recomandați insistent alegerea examenului de fizică  și susțineți-vă elevii, indiferent de pregătirea lor. Consiliați-i dacă este cazul să aleagă o anumită disciplină, dar nu îi privați de examenul de fizică.

pentru elevi și părinți – neglijați “sfaturile” profesorilor, faceți un efort puțin mai mare și rezultatul bun la bac nu va intârzia să apară.

3. Testele de BAC la fizică sunt dificile și elevii capabili nu au șanse să ia note mari.

Fals. Ultimii ani testele la fizică au început sa devină mai simple și mai simple. O parte din probleme ar putea fi rezolvate corect de către un elev absolvent al gimnaziului. E adevărat că testele de bac sunt mai dificile decât o evaluare școlară – durată mai mare, conținuturi din întregul curs de liceu, factori de stres, dar și model de teste pe care nu toți profesorii îl folosesc în școală. Itemii care creează dificultăți sunt, de regulă, cele de cunoaștere și înțelegere, itemi care pot fi rezolvați corect după parcurgerea manualelor de liceu cu pixul în mână.

Recomandare: Descărcați câteva teste de bac de pe aee.edu.md și încercați să le rezolvați, chiar tragând cu ochiul prin manuale. Vă veți putea face o impresie clară despre cât de dificile sunt testele voi înșivă.

4. Oricum nu au nevoie de fizică la facultate.

Parțial adevărat. Dacă urmezi vreo specializare mai departe de fizică s-ar putea ca ultimele ore de fizică din școală să încheie coșmarul tău legat de această disciplină. În cazul când optezi pentru vreo facultate tehnică s-ar putea, odată cu evitarea examenului de fizică, să începi coșmarul. La facultate materia va fi predată presupunând că deja cunoști bazele cursului de liceu, și nimeni nu te mai dădăcește, chiar dacă se vede sigur că nu înțelegi nimic. Recuperarea e mult mai dificilă, mai costisitoare și uneori imposibilă în facultate.

Recomandare: Dacă optezi pentru vreo facultate tehnică după absolvire TREBUIE să alegi examenul de fizică la bac. Anume în liceu se mai pot recupera unele teme, ești mult mai motivat să o faci și încă mai ai ceva timp până la examen. Promisiunea că  “trec examenul și mă apuc de învățat” e deja proverbială și foarte-foarte rar respectată. În condiții de stres (știi că trebuie să susții examenul!) se învață, în condiții lejere nu se face prea mult efort.

Succes!

Legături utile:

manual de Fizică, cl X  (ru), manual de Fizică, cl XI (ru),

Teste (preluate de pe aee.edu.md) (în curs de plasare…)

Anul Teste pentru exersare Pretestare Sesiune de bază Sesiune suplimentară
2017 TEST1, BAREM1, TEST2, BAREM2 TEST, BAREM TEST, BAREM TEST, BAREM
2016 TEST1, BAREM1, TEST2, BAREM2 TEST, BAREM TEST, BAREM TEST, BAREM
2015 TEST1, BAREM1, TEST2, BAREM2 TEST, BAREM TEST, BAREM TEST, BAREM
2014 TEST1, BAREM1, TEST2, BAREM2 TEST, BAREM TEST, BAREM TEST, BAREM
2013 TEST1, BAREM1, TEST2, BAREM2 TEST, BAREM TEST, BAREM TEST, BAREM
2012 TEST1, BAREM1, TEST2, BAREM2 TEST, BAREM TEST, BAREM TEST, BAREM
2011 TEST1, BAREM1, TEST2, BAREM2 TEST, BAREM TEST, BAREM TEST, BAREM
2010 TEST1, BAREM1, TEST2, BAREM2 TEST, BAREM TEST, BAREM TEST, BAREM